Skip to content
oerd

Ameland

Ameland is een mooi en veelzijdig eiland en heeft voor iedereen wat wils. Het eiland bestaat uit de vier dorpen Hollum, Ballum, Nes en Buren. Elke dorp heeft zijn eigen karakter en allemaal zijn ze goed te bereiken per fiets, auto, bus, maar voor echte wandelaars zeker ook per voet.

Ameland staat bekend om zijn prachtige natuur. De goudgele stranden en natuurgebieden het Oerd en De Hôn zijn gebieden waar je als wandelaar heerlijk kunt genieten van de ongerepte natuur.

Daarnaast is er op Ameland van alles te doen. We noemen o.a.: fietsen huren, musea, een robbentocht, strandritten te paard of per trekker en wagen, en verschillende leuke festivals en feesten, zoals het Bootwateren, Roggefeest en de Horizontoer.

Hollum

Hollum is het meest westelijk gelegen dorp van Ameland en heeft ruim 1300 inwoners, het grootste inwoneraantal van de vier dorpen die het eiland rijk is. Vanaf ver is Hollum al te herkennen aan haar rood -wit gestreepte vuurtoren, haar kerktoren (55 meter hoog!) en molen. In het dorp Hollum stap je letterlijk de levendige geschiedenis van Ameland binnen. In straten als de Burenlaan en de Oosterlaan is de rijke Amelander historie nog springlevend.

Er zijn meerdere musea te vinden in het dorp Hollum. Bezoek het Sorgdragersmuseum, Reddingbootmuseum, Bunkermuseum, de historische molen of beklim de vuurtoren. Ook gaat de paardenreddingboot verschillende keren per jaar uit, een spektakel dat je meegemaakt moet hebben.

Hollum-Ameland